Besteforeldre - Bestemor - Bestefar

     Besteforeldre.no

   Besteforeldre finnes i alle
    størrelser og i flere farger.
Hans Oscar 6 år
MENY

MENY

Startsiden
Om besteforeldre
Veiledning

Forskning
Lov og rett
Mine besteforeldre
Aktivitetstips
Om oss
 


REDAKTØR

Besteforeldre.no er et uavhengig nettsted for besteforeldre.
Nettstedet er ikke knyttet til noen forening eller interesse-organisasjon.
[LES MER]
Besteforeldre.no redigeres av Oddbjørn Evenshaug.


 
Veiledning

 

Skriv din historie for barnebarna

En viktig oppgave for besteforeldre er å fortelle sin egen livshistorie for barnebarna. Mange er fremmede for tanken og kanskje ikke de har så mye å fortelle. De har levd et helt vanlig liv og kan ikke se at deres historie er spesielt spennende. Men det er ikke det det dreier seg om. Det er nettopp det vanlige livet som er interessant. Om 50 år vil barnebarna dine takke deg.

Det er nettopp ditt liv etterkommerne dine er interessert i. I vår tid endrer alt seg så utrolig fort. Den verden barn vokser opp i i dag er helt annerledes enn besteforeldrenes oppvekstverden. Derfor er ikke minst fortellingen om bestemors og bestefars oppvekst interessant og lærerik for barnebarna. Fortellingen om ditt liv bidrar til at barnebarna lærer deg bedre å kjenne og den bidrar til deres identitetsdannelse, til å gi dem forankring i historien og svar på spørsmålet om hvem de er.

Hva kan jeg skrive om?
Skriv gjerne ned din historie – spesielt din oppveksthistorie. Du trenger ikke være noen stor forfatter for å gjøre det. Her er noen tips om hva du kan skrive om:
- Hvor ble du født? Hvem var dine foreldre, hvor kom de fra og hva drev de med?
- Hvem var dine besteforeldre, hvor bodde de, og hva drev de med? Hadde du kontakt med besteforeldrene? Hva likte du å gjøre sammen med dem?
- Fortell om barndomshjemmet ditt, om huset du bodde i, om rommet du bodde på, hva du likte å spise – og hva du ikke likte, osv.
- Hva het skolen du gikk på? Fortell om skolen og lærerne. Hvordan var det på skolen? - Hva likte du og hva likte du ikke på skolen?
- Hva var ikke tillatt da du var barn? Var det noe du reagerte på i oppveksten?
- Beskriv nabolaget og omgivelsene der du vokste opp. Hvordan var lekemulighetene? - - - Fortell om kameratene dine. Hva gjorde dere sammen? Hva lekte dere?
- Fortell om fritidsaktivitetene. Drev du idrett? Musikkaktiviteter? Hva slags musikk likte du best? Var du med i speider’n? Gikk du på søndagsskolen? Fortell om konfirmasjonen.
- Fortell om forholdet mellom gutter og jenter under din oppvekst. Hva med din første forelskelse?
- Fortell om dine drømmer da du var barn og ungdom. Hva drømte du om å gjøre når du ble voksen? Hva ville du gjerne bli?

En liten advarsel
Du kan fortelle om så mangt. Kanskje er det du oppfatter som lite viktig og lite interessant, nettopp det barnebarna synes er mest interessant. Skriv enkelt og saklig. En liten advarsel: Den personlige livshistorien må fortelles uten den ufyselige «den-gang-jeg-var-ung»-tonen, som får unge mennesker til å sperre av for enhver kommunikasjon med den eldre generasjon. Unngå alt som smaker av at ”før var alt så mye bedre”, eller: ”da jeg vokste opp, ja, da var det tøffe tider da!” Skriv saklig. Fortiden skal verken overdramatiseres eller idylliseres. Fortellingen må være realistisk og sann. Bare på den måten vil den nå inn i de unges sinn.

Skriv gjerne om voksenlivet også
Fortellingen kan utvides til også å omfatte voksenlivet. Fortellingen om ditt yrkesliv, om forelskelsen og ekteskap, om familielivet, dine fritidsaktiviteter, reiser, om ditt engasjement for saker, om ditt religiøse og trosmessige engasjement, politiske overbevisninger osv.

Illustrasjoner
Det ville selvfølgelig gjøre fortellingen enda mer interessant om du kunne illustrere med gamle og nye fotos av deg selv som barn og ung, og av foreldre, søsken og besteforeldrene dine. Oppsøk om nødvendig gamle tomter og ta bilder av barndommens gater eller skoger. Ta bilder av steder der du bodde og levde, og av forfedrenes gravstøtter osv. 

Med en slik fortelling gir du dine etterkommere en skatt de vil sette stor pris på.

[Til toppen]

_______________

[Hjem] [Om besteforeldre] [Veiledning] [Forskning] [Lov og rett] [Aktivitetstips]
 [Mine besteforeldre] [Om oss]

Copyright © 2005-2017 Besteforeldre.no All rights reserved

Ansv. redaktør Oddbjørn Evenshaug

 

 

 

 

 
GODE RÅD


Ti råd til besteforeldre
Les våre ti råd til besteforeldre om deres forhold til barnebarn og deres foreldre.  
- Les også våre
ti råd til foreldre

og
ti råd til barnebarn


ARVEREGLENE
Ønsker du at barnebarna dine skal arve noe etter deg?
Les om arvereglene, om testamente og veiledning om hva du bør tenke på når det gjelder arv til barnebarna.

I MEDIENE

Her finner du linker til medieoppslag som på ulike måter gjelder besteforeldre.
Klikk her
 

Right 3